Naprapatbehandling

Naprapati är en manuell terapi form som omfattar diagnostisering, behandling och rehabilitering av smärttillstånd och funktionella besvär i skelett, muskler och leder. Behandlingen syftar till att återställa kroppens naturliga rörlighet och funktion samt att bli av med smärtan. Behandlingen består av justering av leder och mjukdelsbehandling, så som massage och stretching som kan kombineras med stötvågsbehandling eller akupunktur (dry needling). Samtliga av våra naprapater utför dry needling.

Stort fokus läggs även på förebyggande åtgärder, exempelvis funktionell träning, ergonomi, bålstabilisering och andningsträning. Många patienter inser fördelarna med att komma på förebyggande behandling för att må bra i vardagen och på så sätt minska risken för att smärtproblematik uppstår.

De flesta människor drabbas förr eller senare av någon typ av skada, såsom ryggskott, nackspärr, tennisarmbåge, axelsmärta, hälsenebesvär, huvudvärk eller liknande. Risken för detta är dock mindre om man i utgångsläget har en god muskelfunktion sett till rörelse, koordination och styrka.

Naprapatbehandling Gravid

Under en graviditet händer det mycket med kroppen. Musklerna som får arbeta mot en ny tyngdkraft blir spända på ett annat sätt än tidigare. Hormonet relaxin gör att skelett och ligament blir mjuka, vilket ställer ännu högre krav på muskulaturen. Frisättningen av relaxin når sin topp i början av graviditeten, därför är det inte helt ovanligt att kvinnor får smärtproblematik redan tidigt i sin graviditet. I och med den förändrade tyngdpunkten är det ofta spända sätesmuskler, intercostalmuskler, låst bröstrygg och till följd av det spända axlar/nacke som ger besvär.

Det kan dock vara svårt att känna skillnad på foglossning och muskelsmärta.

Symtom vid foglossning

Typiska symptom på foglossning är lindrig smärta på morgonen som sedan förvärras gradvis under dagen. Ofta är den som värst på kvällen, då den provocerats av att man stått och/eller gått länge. Det är vanligt att uppleva smärta när man vänder sig om i sängen på natten.

Om bäcken- och ryggsmärtor diagnostiseras och behandlas korrekt är möjligheterna för att underlätta symptomen, eller reducera dem helt, mycket stora. Det är viktigt att ta hänsyn till eventuella smärtor som kvarstår efter förlossningen.

Vi behandlar gravida med mobilisering, akupunktur, pressur och massage. Under den första trimestern gör vi inga manipulationer i länd eller bäcken. Nyttig information om vad du ska tänka på i vardagen, ergonomi samt lättare avlastningsövningar blir dessutom viktigt för att du ska må så bra som möjligt under och efter din graviditet.

Massage

Välj mellan 40 och 55 minuters massagebehandling. Massagen anpassas efter dina behov, vare sig du behöver en muskeluppmjukande massage eller enbart komma ned i varv. Innan påbörjad behandling går vi igenom vilka områden vi ska lägga vårt fokus på. Om du är ute efter en tuffare behandling rekommenderar vi dig att välja idrottsmassage. I en sådan behandling lägger vi lite extra fokus på de områden som är mest ansträngda, vilket är perfekt före eller efter träning och tävling.

Välj mellan

Stötvågsbehandling

Stötvågsbehandling (Shock wave) är en effektiv, lite kortare behandling som ger snabba resultat även när det kommer till svårbehandlade tillstånd i muskler, senor, muskelfästen och slemsäckar. Vanliga tillstånd där stötvågsbehandling har god effekt är:

Genom att applicera en stötvåg genom den skadade vävnaden skapar man ökad blodcirkulation och förbättrad vävnadsmetabolism. Tryckvågorna bryter ned skadad vävnad, ärrvävnad och förkalkningar. Stötvågsbehandling triggar läkningsfasen som sedan leder till en nyläkning i det skadade området. Den skapar också en kroppsegen smärtlindring via sin stimulering av området. 

Vanligtvis utgörs en behandlingsserie av 3-5 stycken behandlingar med cirka en veckas vila mellan varje behandling. Viktigt att tänka på är att försöka avlasta det behandlade området cirka 5 dagar efter behandling. 

Symtom

En naprapat behandlar de flesta typer av akut och kronisk smärtproblematik som är relaterade till muskler och leder. Vi använder oss av en kombination av olika behandlingstekniker för att kunna reducera både muskelsmärta och nedsatt rörlighet, för att vidare uppnå optimal behandlingseffekt.

Behandling

Vid ditt första besök inleder vi med att diskutera din problematik. Du får så utförligt som möjligt beskriva när, var och hur du har ont. Denna konsultation tar olika lång tid beroende på hur komplex problematiken är. Oavsett vad, är den tiden viktig för oss. Den guidar oss till det faktiska problemområdet. Många gånger sitter inte själva problemet där smärtan upplevs. Ju fler viktiga frågor vi får svar på innan den fysiska undersökningen, desto snabbare kommer vi att kunna komma fram till grundproblemet. Många gånger kan vi naprapater ställa en diagnos redan i diskussionsstadiet för att sedan bekräfta den under behandlingen. Vanligtvis tar ett besök mellan 30 och 40 minuter.

Andningssmärtor

Smärta i muskulaturen vid inandning är ett ganska vanligt tillstånd och beror oftast på låsningar i bröstryggen och/eller triggerpunkter i någon av revbensmusklerna. Låsning av bröstryggskotor och revben behandlas med manipulation och mobiliseringstekniker som ofta kombineras med mjukdelsbehandling samt övningar och stretch för att öka rörligheten i området runt bröstrygg och revben. Många gånger upplever patienter en stor lättnad efter bara en behandling. Om man är påtagligt stel, och har varit under en längre tid, kan det krävas uppföljning.

Benhinneinflammation

Benhinneinflammation är ett smärttillstånd som är lokaliserat på framsidan av underbenet, oftast på smalbenets insida. Detta tillstånd uppstår som regel då träningsbelastningen har varit för stor i förhållande till vad dina ben klarar av och är vana vid. Detta är vanligt förekommande vid löpning och om du har ökat på träningsmängden alltför snabbt eller inte gett kroppen den återhämtning den behöver.

Benhinnan omger skelettet, och i benhinnan fäster bland annat några av kroppens muskler in. Om vadmusklerna som fäster in i benhinnan är spända ”drar” dessa i benhinnan och smärta uppstår. Benhinnan är mycket smärtkänslig. Trots namnet ”benhinneinflammation” är det sällan en faktisk inflammation det handlar om. Dock kan det göra väldigt ont och hindra dig från aktivitet (oftast löpning och promenader). Smärtan kan även upplevas på utsidan av smalbenet och ibland kan även vilovärk förekomma.

Denna överbelastning uppstår ofta när kroppen inte klarar av att fördela krafterna optimalt. Vanligt är att man ser en svaghet i någon del av kroppen som gör att en annan del blir överbelastad. Det är viktigt att behandla smärttillståndet men också att undersöka varför det från första början har uppstått. Det kan till exempel bero på stelhet och dysfunktion i ländryggen, en svaghet i sätesmuskulaturen eller att underbenets muskulatur är försvagat.

Stötvågsbehandling är en effektiv behandlingsmetod för att reducera smärta och påskynda läkningsprocessen. Som tillägg görs en funktionell analys för att se var grundproblemet sitter.

Bursit / Slemsäcksinflammation

Bursit är en slemsäcksinflammation som uppstår om slemsäcken utsatts för alltför mycket friktion. Det är ett tillstånd som kan uppkomma vid överbelastning eller statiskt tryck mot till exempel armbåge, höftknöl eller axelled. En bursit ger ofta distinkt smärta vid rörelse eller tryck. Ofta drabbas man även av nedsatt rörlighet och styrka kring leden. För att få bukt med inflammationen krävs rätt omhändertagande och råd. Om smärtan precis uppkommit kan det initialt vara bra att ta antiinflammatoriskt läkemedel för att dämpa inflammationen. Ger smärtan inte med sig har manuell behandling samt stötvågsbehandling god effekt. Nämnda behandlingsmetoder är sådana vi erbjuder på kliniken.

Vid allvarligare fall då problematiken inte ger med sig kan det krävas en kortisoninjektion av läkare.

Diskbråck

Diskbråck är en nedbrytning/förslitning av en disk som ligger mellan två kotor. Detta tillstånd kan vara allt från helt asymptomatiskt (vilket innebär att du inte känner någonting alls) till att ge en mycket kraftig smärta och tillfälliga funktionsnedsättningar.

Disken består av vätska som kan påverka nervrot (vanligen ischiasnerven) om den läcker ut (bråck). Vanligtvis upplevs en utstrålning i benet när ichiasnerven påverkas.

Det går inte att säga att en specifik aktivitet ger diskbråck, även om man kan se att tunga lyft med dålig hållning kan vara en disponerande faktor. Ytterligare en disponerande faktor är ärftlighet. Även övervikt och rökning kan ha negativ inverkan.

För de allra flesta ser prognosen god ut och upp till 80 %av alla diskbråck läker ut av sig själva. Oftast känner man sig bättre efter ett par veckor och efter två till tre månader är de flesta helt besvärsfria.

Naprapati kan hjälpa till med smärtreducering och skapa bättre förutsättningar för att diskbråcket ska avlastas. Ofta ges enkla övningar och rekommendationer kring stretch för att avlasta.

Frozen shoulder / Adhesiv kapsulit

Frozen shoulder, eller ”frusen axel”, innebär att axelledens ledkapsel skrumpnar ihop på grund av en inflammation i axeln. Initialt är frozen shoulder väldigt smärtsamt. Man har svårt att röra armen i vissa riktningar. Muskulaturen runt om axeln blir kort och spänd och smärtan kan upplevas även direkt från muskulaturen.

Tillståndet brukar delas in tre faser:

  1. Axeln blir gradvis mer smärtsam. Det brukar röra sig om 2-3 månader upp till ett halvår.
  2. Smärtan avtar men stelheten består under cirka ett halvår.
  3. Rörligheten kommer tillbaka. Full funktion i axeln förväntas efter 6-12 månader.

Frozen shoulder är ett tillstånd som kommer att läka ut av sig självt men som med hjälp av manuell behandling kan förkorta samtliga tre stadier och vidare påskynda läkningsprocessen. Mjukdelsbehandling är effektivt för att reducera smärta från muskelspänningar. Stötvågsbehandling är effektivt från stadie två och påskyndar uppluckringen av kapseln. Det är också viktigt med rätt typ av rörlighetsträning och att ägna sig åt gradvis ökande stärkande övningar för att återfå full funktion och styrka i axeln.

Golfarmbåge

Golfarmbåge, även kallat ”Medialepicondyalgi”, upplevs som en smärta på insidan av armbågen. Detta tillstånd svarar för samma symptom och problem som tennisarmbåge, som smärtar när du greppar någonting. Vanligtvis känner du dig svagare och öm i underarmen samt upplever att du inte längre kan utföra aktivitet på samma sätt. Golfarmbåge gör sällan ont vid vila utan snarare vid aktivitet.

Effektiv behandling mot detta tillstånd är stötvågsbehandling i kombination med massage/pressur/akupunktur samt enkla rehab-övningar som kan utföras hemma.

Hopparknä / Patella Apex Syndrom

Hopparknä har fått sitt namn av att det smärtar efter hopp, till följd av att en för stor belastning kring knät uppstått. Smärtan är lokaliserad på undersidan (ibland även ovanför) knäskålen. Smärtan kan också upplevas när du går, springer eller böjer knät. Även en viss svullnad ovanför/under knät kan förekomma.

Tendinos i patellarsenan kan med fördel behandlas med stötvågsbehandling men det är också viktigt att se över hela rörelsekedjan mellan rygg, bäcken, höft, knä och fot. Detta för att reducera smärta, återfå funktion och minska framtida besvär.

Huggsmärtor i ryggen 

Huggsmärta är vanligen kopplat till en inskränkt rörelse i ryggens leder, så kallad låsning, men också från spänningar i muskulaturen. Smärtan kan upplevas mycket intensiv och obehaglig och kännas knivskarp i vissa rörelser eller vid djupa andetag. Många patienter kan bli rädda för den skarpa smärtan. Huggsmärtor i ryggen kan uppstå spontant, vid en överbelastning eller av naturliga åldersförändringar av ryggraden. Ofta har man inte särskilt ont i en smärtfri rörelse eller helt i vila.

Vi naprapater ser över vad som kan ha orsakat besväret och hjälper dig att smärtlindra, förbättra rörelser och minska återfall. Besväret brukar avlastas med hjälp av manipulation.

Hälseneinflammation

Smärta i hälsenan som har pågått under en längre period beror ofta på en inflammation i hälsenan eller i någon av slemsäckarna runt hälbenet. Ofta uppstår dessa problem efter en kraftig överansträngning av vadmuskulaturen. Detta kan i sin tur orsaka små bristningar som vidare kan ge ärrbildning. Typiskt för denna diagnos är att du inte har värk i vila utan envart vid belastning av senan.

Vanligt är att du upplever lokal ömhet i senan och/eller att det finns en ömmande knöl vid senan, vilket i sin tur kan leda till att hälsenan blir svullen och förtjockad.

Detta tillstånd behandlas med stötvågsbehandling samt rehab-övningar, till exempel excentriska tåhävningar. Vi naprapater gör också en funktionell analys för att förstå varför problemet har uppstått.

Hälsporre / Plantar fasciit

Hälsporre är ett smärtsamt tillstånd i foten, på undersidan av hälen. Smärtan upplevs ofta när du står och går. I svårare fall kan du även uppleva stelhet och påtaglig smärta på morgonen när du kliver upp ur sängen. Hälsporre kommer av en inflammation eller irritation i ett muskelfäste under foten. Den så kallade tendinosen kan uppkomma av en överbelastning av foten, alternativt en kalk utfällning i samma muskelfäste mot hälbenet. Detta kan triggas av en överbelastning av foten, som vid löpning eller ogynnsamma skor till exempel. En klassiker är att gå i flipflops eller sneakers över sommaren och därefter uppleva smärta i hälen. 

Hälsporre kan vara mycket smärtsamt och pågå under flera års tid utan att ge med sig. Ju förr du tar tag i att behandla detta tillstånd, desto bättre. Stötvågsbehandling är mycket effektivt. Ofta krävs 3-5 behandlingar i kombination med stretch och tejpning samt diskussion kring iläggssula för att avlasta plantarfascian.

Impingement – Supraspinatus

Impingement innebär att en struktur råkat ut för klämning. Det kan ske på flera ställen i kroppen men allra vanligast är att det sker i axelleden. Ofta är det supraspinatussenan som är påverkad. Dock kan såväl sena som muskel och slemsäck vara involverad i detta smärttillstånd. Vanligtvis upplevs smärta och svaghet när man lyfter armen rakt ut åt sidan. Detta uppkommer på grund av en inklämning och/eller en kalkutfällning i senan. Senan blir då irriterad och svullen. Ibland kan det även uppstå en inflammation. Då gör det ofta ont att ligga på axeln.

Ett impingement kan uppkomma efter ett trauma eller slag mot axeln men det kan även uppkomma utan koppling till någon specifik händelse. Vanligtvis brukar det finnas koppling till en obalans kring axelleden.

Om man sitter med sämre hållning framför datorn hela dagarna och på så sätt blir kort och stram i bland annat bröstmuskulaturen som drar axlarna framåt är detta tillstånd vanligt. Det i kombination med för lite/ingen träning för rygg och axlar gör att axlarna faller fram och blir framåtroterade. Detta leder i sin tur till att utrymmet i axelleden blir ännu trängre och på så vis riskerar senor att klämmas. Som trängst är utrymmet i axeln när man lyfter armen rakt ut åt sidan, det är därför smärtan ofta är som mest påtagligt i denna position.

Vid ett trauma/slag mot axeln är det en god idé att göra vidare undersökning med röntgen för att utesluta en ruptur. När det handlar om obalans blir många av med inklämningen med rätt typ av behandling samt tips på träning/stretch för att få en bättre position på axeln.

Effektiv behandling är stötvågsbehandling i kombination med akupunktur, mjukdelsbehandling samt rehabträning. Axlar har en tendens att vara envisa, så ju förr du söker hjälp, desto bättre! Ofta brukar man se att det krävs minst tre månaders rehabträning.

Ischias

Ischias är en nerv som går från ländryggen ned till foten, via baksidan av låret. Om du upplever en strålande smärta i benet kan det bero på ett diskbråck som trycker mot en nervrot och ger ischiassmärta. Detta tillstånd ger ofta en kraftig smärta i ländrygg, skinka och ben och provoceras när man böjer sig framåt. Du kan också uppleva att du förlorar kraft i benet och/eller får känselförändringar.

Falsk ischias

Det är vanligt förekommande att patienter inte har en strukturell påverkan från ryggraden, det vill säga att de inte har något diskbråck. Det tillståndet kallas för falsk ischias. Den strålande smärtan som inte är ischias uppkommer från triggerpunkter (muskelknutor) i sätesmuskulaturen och/eller låsningar i bäcken/kotleder.

Beroende på vad som orsakar belastningen ger vi behandling som syftar till att lindra och skapa bättre förutsättningar för läkning. Om det föreligger ett diskbråck är man försiktig med att behandla direkt i ländryggen. Däremot finns det flertalet fördelar med att behandla runtom för att skapa bättre förutsättningar för läkning samt en minskad belastning och kompression mot ländryggen.

Om vi gör bedömningen att du behöver träffa en ortoped och få en MR-röntgen guidar vi dig till rätt instans.

Falsk ischias behandlas med manipulation, triggerpunktsbehandling, akupunktur (ej nödvändigtvis) och massage.

Karpaltunnelsyndrom 

Karpaltunnesyndrom innebär att medianusnerven har kommit i kläm på grund av ett minskat utrymme i handloven. Karpaltunnelsyndrom är vanligt förekommande och sällan allvarligt. Ett av de vanligaste symptomen för karpaltunnesyndrom är strålning, domningar och/eller pirrningar ut mot handen, ofta under nattetid. Det kan också hända att du upplever att styrkan ut mot handen förändras, den blir svagare och du får svårare att greppa saker.

Orsaken till att utrymmet i handloven har minskat kan uppstå på grund av hormonell påverkan, svullnad i vävnaderna vid graviditet, reumatiska sjukdomar eller en överbelastning av handens muskelsenor.

Behandling samt ergonomisk rådgivning för hur du kan avlasta brukar kunna minska obehaget och få retningen att lägga sig. Det är också viktigt att se över kopplingen till nacke/axel/armbåge då det ofta finns en anledning till att medianusnerven blir irriterad. Är besväret kvarstående och långdraget kan antiinflammatoriska läkemedel, kortison eller operation hjälpa.

Löparknä

Löparknä är vanligt förekommande hos främst löpare men kan även drabba de som ägnar sig åt andra idrotter. Löparknä är en smärta som kan kännas molande och diffus men även relativt punktlig på utsidan av knät. Smärtan uppkommer då ett senstråk glider fram och tillbaka på knäts utsida, vilket i sin tur upphov till en mekanisk retning som orsakar irritation och inflammation i senan. Oftast brukar smärtan komma efter en stunds löpning, ibland blir smärtan så pass outhärdlig att man måste avbryta löppasset. Löparknä är en av de vanligaste knäskadorna men med rätt behandling och övningar kan man bli av med det relativt enkelt.

Ofta uppstår löparknä på grund av en svaghet i kedjan höft-knä-fot. Därför är det viktigt att analysera grundorsaken, för att vidare kunna stärka upp rätt område och på så sätt avlasta och minska återfall. En vanlig orsak är att man är svag i höften, något som gör att knät lätt ”faller in” i löpsteget. Detta utgångsläge gör att friktionen för senan blir mer påtaglig, det är då smärtproblematik riskerar att uppstå.

Vi hjälper dig med rätt behandling och rekommenderar rätt övningar/stretch för att du ska kunna springa smärtfritt igen!

Migrän

Migrän är en vanlig åkomma som ofta debuterar på morgonen och eskalerar under dagen. En pulserande eller bultande huvudvärk på ena sidan av tinningen, pannan eller ögat är klassiskt men den kan även upplevas på båda sidor samtidigt, alternativt växla sida.

Vanliga migränsymptom:

  • Bultande/kraftigt pulserande huvudvärk, ensidig
  • Illamående/kräkningar
  • Ljud- och ljuskänslig
  • Aura
  • Varaktighet från fyra timmar till tre dygn
  • Debuterar ofta i ung ålder och i puberteten
  • Vanligt med kräkningar och yrsel
  • Minskar efter klimakteriet
  • Förbättras vanligtvis under graviditet

Anfallen utlöses ofta av stress, lågt blodsocker, brist på sömn samt spänningshuvudvärk. Ibland får man förkänningar, även kallat aura. Detta kommer cirka 30 minuter innan ett migränanfall och upplevs ofta som synrubbningar och flimmer för ett eller båda ögonen. Vissa får stickningar och domningar i fingrarna samt en påtaglig trötthet. Man kan även få aura utan att det resulterar i en migränattack.

Migrän är ärftligt men det är inte alltid det finns en tydlig koppling till varför det uppkommer. Många patienter beskriver att migränen kan provoceras fram av till exempel stress, hormonella förändringar, muskelspänningar, ljus, ljud och viss typ av mat eller dryck. Vissa kvinnor kan direkt koppla det till sin menscykel.

En naprapat kan hjälpa dig med avlastande åtgärder, till exempel minska på spänningar i ansikte, nacke, hals och rygg. Med tanke på att spänningshuvudvärk kan trigga igång en migränattack är det en mycket god idé att minimera muskelspänningar. Vi kan tydligt se att frekvensen på hur ofta man får sina attacker samt intensiteten på ett anfall reduceras om man får rätt typ av manuell behandling. Ibland kan receptfria läkemedel fungera, ibland behövs läkemedel ordinerat från läkare.

Mortons Neurom

Mortons neurom är en nerv i framfoten som har hamnat i kläm under en längre tid, vilket leder till att det bildas en nervknuta eller så kallat ”neurom”. Vanligast är att detta uppstår mellan tå 2 och 3 eller 3 och 4 (stortån räknas som nummer 1).

Symptomen kan upplevas som en brännande/strålande/domnande känsla ut i tårna som ofta förvärras vid ökad belastning och långa promenader. Det är av yttersta vikt att se över vilka skor man använder, eftersom vanliga orsaker till Mortons Neurom kan vara att man gått i platta eller för trånga skor.

För att avlasta ytterligare kan man köpa en så kallad pelott att ha som ilägg i skon under en period. För att bli kvitt problemet är det viktigt att minska irritationen och förbättra funktionen. Detta gör vi genom att förbättra rörligheten i fotens leder samt lossa på spänningarna i musklerna. I vissa fall har stötvågsbehandling visat sig fungera bra för just detta tillstånd. 

Vi ser till att man får med sig rätt övningar hem för att dels bygga upp fotvalvet men också minska risken för att detta ska återuppstå. Om konservativ behandling inte hjälper kan det vara nödvändigt med kortisoninjektion eller kirurgi, vilket är ett litet och enkelt ingrepp.

Muskelbristning

En bristning eller en sträckning av muskeln kan uppstå vid hastig rörelse eller om muskeln inte klarar av belastningen som den blir utsatt för. Muskelfibrerna skapar då en blödning i förhållande till skadan och av den anledningen kan huden bli missfärgad. När en muskelbristning uppstått är det vanligt med smärta och stelhet i muskeln. Även kraftnedsättning och eventuell svullnad är vanligt. Oftast är det delar av muskeln som har gått sönder (”partiell ruptur”) och inte hela muskeln (”total ruptur”).

Vanligaste lokalisationen för en bristning är baksida lår. Den kan uppstå i samband med till exempel tennisträning, på gymmet eller när du är ute och springer. Andra vanliga områden för en muskelbristning är framsida/insida lår och vadmuskulatur.

Läkningstiden är allt från två veckor upptill cirka två månader, beroende på storleken på skadan samt hur snabbt omhändertagande och rehab-upplägg appliceras. Du kan själv använda dig av metoden ”RICE” som står för Rest (vila), Ice (kyla), Compression (kompression) och Elevate (högläge) på det skadade området. Detta innebär alltså vila, att lägg något kylt på området, linda om samt ha området i högläge. Detta är bra att applicera direkt efter skadetillfället.

I många fall är det en god idé att värma upp innan träning för att minska skaderisken, då en kall och stel muskel löper större risk att råka ut för skada. Med hjälp av naprapati kan vi hjälpa dig att se över rörelsekedjan, minska smärta och stelhet samt återfå rörelse och funktion. Du får även ett individanpassat rehab-program för att kunna återgå till dina aktiviteter.

Muskelinflammation 

En regelrätt inflammation kännetecknas av fem klassiska tecken: rodnad, svullnad, värme, smärta och funktionsnedsättning. Det är vanligt att detta begrepp används lättvindigt och appliceras på vilken muskelsmärta som helst. I många fall kan det handla om en överbelastning, en överansträngd muskel, snarare än en muskelinflammation. En muskelinflammation kan uppstå mitt i en muskel men mer vanligt upplevs smärtan där muskelsenans fäster in eller i närheten av en led.

Vi hjälper dig se över vad som har orsakat din muskelinflammation för att kunna smärtlindra, förbättra funktion och förhindra återfall. Överansträngningen uppstår på grund av en obalans i kroppen och vi letar efter grundorsaken för att återskapa balansen. Området som smärtar behöver initialt avlastning och vila i kombination med manuell behandling.

Musarm 

Musarm är ett begrepp som används som ett samlingsnamn för olika besvär. Har du ont i handen, armbågen, axeln och/eller nacken, kan du ha drabbats av musarm. Oftast gör det ont i underarmen och i handen. Du kan uppleva svaghet eller få svårare att greppa föremål. Förändrad känsel i form av domningar, stickningar och känslan av kyla eller värme är förekommande.

Vanligtvis är musarm kopplat till att du får ont till följd av att du står och jobbar med en sämre arbetsställning, det vill säga ensidigt och repetitivt. Besvären försvinner ofta av sig själv inom ett halvår men ibland kan det krävas korrigering av kroppens muskler och leder för att minska överbelastningen och förhindra framtida besvär. Vi hjälper dig se över rörelsekedjan mellan nacke och hand, minska smärtan och stelheten samt ger ergonomiska råd för att du ska bli av med besväret. Behandlingen som appliceras innefattar i regel en kombination av massage, triggerpunktsbehandling, akupunktur, manipulation och stretching. I vissa fall krävs även stötvågsbehandling.

Padelarmbåge 

Detta är en relativt ny term som uppkommit i samband med den populära sporten padel. Tillståndet refererar till smärta kring armbågen (lateral epicondylit). Vid ny belastning och snabbt ökad träningsmängd hinner kroppens vävnader inte alltid med, vilket gör att muskler och leder blir överansträngda. Samma sak gäller övriga racketsporter som kan skapa överansträngning på liknande sätt. Padelarmbåge är detsamma som tennisarmbåge.

Vi naprapater hjälper dig att reducera smärta och återställa funktion, så att du klarar av att spela din racketsport på den nivå som du önskar. Vanliga behandlingsmetoder vid padelarmbåge är stötvågsbehandling, akupunktur, triggerpunktsbehandling, stretch och massage i kombination med att du får med dig rehab-övningar hem.

Piriformissyndrom

Detta syndrom syftar till Piriformis-muskeln som sitter i skinkan/sätet. Muskeln kan orsaka utstrålning/pirrning i ena skinkan eller ned i ena benet. Ofta blir nerven under muskeln irriterad eller retad av olika anledningar, vilket skapar strålning/smärta i benet. Ibland kan det vara just muskeln som lägger trycket på nerven, vilket kan ske vid överansträngning, muskelbristning eller att du sitter med ett tryck mot sätet genom att tillexempel ha en plånbok i bakfickan.

Symptom som kan uppstå vid piriformissyndrom:

  • Smärta i skinkan
  • Smärta i ryggen eller bäckenlederna
  • Smärta/utstrålningned i baksida lår
  • Smärta kring svanskotan

För att råda bot på detta tillstånd behandlar vi naprapater piriformismuskeln lokalt med triggerpunktsbehandling, akupunktur och stretch – allt för att få muskeln att slappna av. Ofta brukar det finnas ett större perspektiv, därför är det viktigt att se över funktionen kring rygg och bäcken, vilka i sin tur påverkar funktionen i piriformismuskeln. Detta gör man också för att minimera risken för att problemen återuppstår i framtiden. Vanligen är att man ser en obalans någonstans, som har gjort att denna smärtproblematik uppstått från första början.

Nackspärr

Nackspärr är det många som hört talas om eller upplevt. Det är ett muskelkrampstillstånd i nacken som gör att du hindras från att kunna vrida på huvudet eller lägga huvudet framåt, bakåt eller åt sidan. Tillståndet upplevs som en smärta i nacken, som kan kännas ned mot skuldran, med eventuella akuta huggsmärtor vid rörelse. Det är låsningar i kotpelaren samt aktiva triggerpunkter som orsakar nackspärren.

Tillståndet kan vara orsakat av statisk felbelastning, tunga drag över nacken eller i samband med en konstig sovposition. Ibland kan man koppla det till någonting ovant man har gjort dagarna innan debut av symptom.

Ryggskott eller Lumbago

Ryggskott är ett brett begrepp som innebär en akut uppkommen smärta i nedre delen av ryggen. Tillståndet yttrar sig ofta som akuta huggsmärtor, främst när man böjer sig framåt för att till exempel ta på sig skor eller plocka upp någonting från marken. Det kan vara svårt att gå helt upprätt och/eller luta sig bakåt.

Huggsmärtorna beror ofta på en kombination av kotledslåsningar och muskelkramper i ländryggen. Vissa ryggskott kan vara så kraftiga att det till och med gör ont att nysa eller ta djupa andetag. I värsta fall kan det hindra en från att kliva upp ur sängen. Dessa muskelkramper och/eller låsningar kan dessutom göra att man blir sned i ryggen. Vid påverkan på nerverna som löper från ländryggen ned i benen kan det även uppstå smärta eller andra typer av sensationer i benen. Detta kallas ofta för ischias (om det är längs baksidan av låret). Det behöver inte nödvändigtvis vara ischias-nerven utan kan även vara så kallade triggerpunkter i sätesmuskulaturen som ger en strålande smärta.

Smärtan kan upplevas väldigt alarmerande för dig som patient men vi finns här för att hjälpa dig. Naprapati har visat sig ge goda resultat för att reducera smärta och återställa funktion. Ryggskottet kommer oavsett behandling eller ej att gå över av sig självt men behandling kommer att påskynda förloppet. Dessutom kan grundorsaken till problemet åtgärdas, vilket gör att risken för återfall reduceras.

I de flesta fall uppkommer ett ryggskott av en obalans i kroppen. Vi hjälper kroppen att åter komma i balans samt ger dig redskapen du behöver för att inte hamna där igen. Utöver behandling hos en naprapat handlar det ofta om en eller ett par stretchövningar samt några stärkande övningar som du enkelt kan utöva hemma.

Spänningshuvudvärk

Spänningshuvudvärk upplevs ofta som dov, molande eller tryckande. Klassisk lokalisation är huvudvärk kring tinningarna men även en känsla av en tryckande hjälm/pannband runt huvudet. Huvudvärken återkommer ofta i perioder och kan hålla i sig i allt från några timmar till flera dagar. Spänningshuvudvärk beror på triggerpunkter i spända muskler som strålar upp i huvudet och således orsakar huvudvärk. Även låsningar i rygg och nacke kan vara orsak till att triggerpunkterna uppstått.

För många hänger spänningshuvudvärk ihop med oro och stress samt sömnbrist, vilket leder till muskelspänningar. Om man vaknar med huvudvärk är det viktig att undersöka om käkmuskulaturen är spänd. Har man tendens att spänna käkarna eller till och med gnissla tänder på nätterna kan även det vara orsak till spänningshuvudvärk, eftersom nacke och käkled korrelerar med varandra. Det kan vara så att man är i behov av en bettskena men i många fall kommer man tillräckligt långt med att lösa upp triggerpunkter kring käkled och nacke med manuell behandling samt information kring ergonomi och anpassad fysisk aktivitet.

Tennisarmbåge

Tennisarmbåge, även så kallat Lateral Epicondyalgi, upplevs som en smärta på utsidan av armbågsknölen. In mot detta benutskott fäster underarmsmuskulaturen in.

Detta är ett tillstånd som kan uppkomma om man utsätter kroppen för ny eller ökad belastning. Ibland kan inflammation uppstå och då upplevs ofta en distinkt smärta när man greppar saker. Något så simpelt som ett mjölkpaket kan göra väldigt ont att greppa eller lyfta, eller att ta någon i hand.

Det är dock inte alltid tillståndet blir akut, ibland upplever man en mer molande värk/ömhet och svaghet. Detta bör dock tas på lika stort allvar så att det på sikt inte uppstår en inflammation, eller kroniska besvär. Det är viktigt med rätt behandling samt råd kring avlastning, stretch och stärkande övningar.

Triggande orsaker:

Klassiska aktiviteter som triggar detta tillstånd är racketsporter, till exempel tennis och padel. Ofta uppstår detta om man ökar belastningen för snabbt eller spelar mer frekvent och längre stunder än vad kroppen är van vid.

Det är dock inte bara vid racketsporter som detta tillstånd tenderar att uppstå. Det kan tillexempel uppkomma efter att man skruvat ihop en möbel, det vill säga vid ett tillfälle då man utför en ovan rörelse upprepade gånger och greppar/vrider underarm och handled. Att bära tunga kassar under en längre stund kan också trötta ut och överbelasta muskulaturen och är en annan tänkbar anledning till tennisarmbåge. Ytterligare ett exempel är att man flera timmar i sträck har suttit vid datorn och skrivit med handled/underarm i en ofördelaktig position.

För oss är det viktigt att utreda den bakomliggande orsaken till smärtan. Många gånger kommer patienten på vad som har triggat detta tillstånd efter att ha reflekterat över sin vardag och sina rutiner.

Stötvågsbehandlingi kombination med akupunktur och mjukdelsbehandling är en effektiv behandlingsmetod. Ju längre tid man har haft problem, desto fler behandlingstillfällen behövs. Därför är det viktigt att ta tag i problemet innan det hunnit gå alltför lång tid.

Tinnitus

Tinnitus är ett brus, sus eller ringande ljud i örat. Detta tillstånd kan uppkomma om man har låsningar i övre nacklederna och/eller muskelspänningar kring halsmuskulaturen samt käkleden. Tinnitus kan vara kopplat till stress, oro eller en skada i innerörat. En skada på hörselorganet är ingenting vi kan behandla men om tinnitusen har uppkommit på grund av stress och/eller muskelspänningar har naprapatin god effekt. Det går inte att med säkerhet säga att bruset försvinner helt och hållet men för de flesta minskar intensiteten avsevärt.

Trochanterit

Trochanterit är ett vanligt smärttillstånd på höftens utsida, som uppkommer på grund av en retning/inflammation i muskelfästen på just utsidan av höften. Trochanterit orsakar inflammation i de ytliga slemsäckarna på höftens utsida, vilket kan skapa smärta och ömhet. Vid en inflammation blir detta område känsligt för tryck och det är vanligt att man upplever smärta och obehag av att ligga/sova på sidan. Vanligen gör det även ont vid promenader, löpning och annan fysisk aktivitet.

Effektiv behandling av detta tillstånd är stötvågsbehandling, en metod som ofta kombineras med akupunktur, stretching och muskelavslappnande behandling. Vi utformar även ett individuellt rehab-program för att undvika att problemen återkommer.

Yrsel

Yrsel kan upplevas på flera sätt och det kan finnas olika anledningar till att den uppstår.

I sällsynta fall är yrsel ett möjligt tecken på något man ska söka akutvård för. Detta rör fall där man misstänker att det inte är en godartad typ av yrsel. Om man har inte enbart yrsel utan samtidigt ont i huvudet, bröstet eller nacken kan det vara tecken på central påverkan/blödning eller infarkt. Skulle man känna igen sig i ovan nämnda symptom eller uppleva att ens medvetandegrad är lägre, ska man genast uppsöka akutvård för att utesluta allvarligare orsaker till yrseln. Vi vill dock påminna och understryka att de allra flesta fall av yrsel är godartade och ofarliga.

Yrsel är vanligt förekommande vid till exempel stress, oro och ångest samt vid spänningar och stelhet i nacken. Personer med lågt blodtryck kan uppleva yrsel i samband med att man reser sig upp för fort. Yrsel kan även vara ett symptom om man har högt blodtryck.

Det finns också de som råkar ut för Kristallsjukan (BPPV, som står för Benign Paryxosmal Positional Vertigo, vilket betyder ”godartad lägesyrsel”). Kristallsjukan är en av de vanligaste orsakerna till yrsel och uppstår till följd av att små kristaller i innerörat lossnar och faller ut i de så kallade båggångarna. I innerörat har vi sensorer som skickar signaler till hjärnan som tolkar våra rörelser. När kristallerna har lossnat i bågarna registreras rörelser som egentligen inte sker men som vår hjärna tolkar. Hjärnan tar alltså emot signaler om rörelse som defacto inte sker. Vi kan utföra en manöver som kallas för Epleys manöver som har till syfte att placera kroppen i positioner som får kristallerna att föras till rätt plats igen.

Ibland kan infektioner, exempelvis Borrelia eller TBE, ligga till grund för yrsel. Vet du med dig att du har haft ett fästingbett kan detta vara bra att utesluta någon av nämnda tillstånd först.

Whiplash

Whiplash uppkommer om nackens ligament och muskler utsätts för en kraftig översträckning. Detta händer särskilt vid trafikolyckor där man blir påkörd bakifrån men kan även ske vid andra typer av olycksfall.

Besvären kan uppstå direkt efter olyckan eller efter några timmar/dagar. Det är dock inte ovanligt att besvären uppkommer ännu senare, vilket ibland kan förvåna patienten. Oftast är det första tecknet att du får värk och blir stel i nacken. Det är inte heller ovanligt med symptom som huvudvärk, yrsel, synrubbningar, koncentrationssvårigheter eller problem med ljud- och ljus-tålighet.

De flesta patienter med en whiplashskada genomgår en röntgen direkt efter händelsen för att utesluta fraktur eller annan skada. Det är viktigt att återfå rörlighet i nacken, minska spänningar i muskulaturen samt reducera smärtan. Detta kan vi som naprapater erbjuda! De flesta blir helt symptomfria inom sex månader.

Nybesök
20% rabatt

Rabattkod: Google20

BOKA TID
Boka tid
Behandlingar
Om oss
Erbjudande
Prislista
Företag
Hitta hit
Kontakta

StureNaprapaten AB
Birger Jarlsgatan 34
11429 Stockholm
Sweden

info@sturenaprapaten.se